Hur man skapar ett språk

Från Klingon-språket i Star Trek universum till na`vi-språket från James Camerons Avatar, Fiktiva språk kan gå långt för att göra ett fiktionsarbete. Att göra ett fiktivt språk kan vara ett intensivt företag eftersom processen är komplex och kräver mycket tanke. Men med viss övning och engagemang kan någon skapa sitt eget språk för skojs skull eller som en del av en fiktiv värld.

Steg

Provfraser

Prov Dothraki-fraser

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Prov Klingon-fraser

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Prov Na`vi-fraser

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 3:
Bygga ett ordförråd
  1. Bild med titeln Skapa ett språk steg 4
1. Identifiera enkla ord som du kan använda för att bilda grundläggande meningar. Tilldela ljud till pronomen som "Jag, "" Min, " "han," "hans, "" hon, "henne," "de" och "vi". Bestämmer då hur du säger verb som "att vara", "att ha", "att gilla", "att gå", och "att göra."Du kan också inkludera enkla ord som" A, "" och "", "" men "och" eller "."
  • Du kan också skapa orden för nummer upp till 10, och bestäm sedan hur du vill att ditt språk kan räkna upp till 100.
  • Till exempel, på det fiktiva sindariska språket, är "honom" översatt till "Hon."I Dothraki," hon "är översatt till" Anna."I Valyrian är" att gå "översatt till" naejot jikagon."
  • Bild med titeln Skapa ett språk Steg 2
    2. Kom med ord för vanliga saker som du stöter på i det dagliga livet. När din ordförråd växer, börja namnge allt du kan tänka på. När du stöter på något, tänk på ett ord för det objektet eller konceptet, och skriv ner hur det låter när du säger ordet högt. Detta hjälper dig att börja tänka på ditt nya språk.
  • Titta på listor med vanliga ord för att få en uppfattning om vilka ord du borde lägga till först. Tänk på orden för föremål runt ditt hus, djur, veckodag, tid, kroppsdelar, mat, människor, jobb, platser, kläder och mer.
  • Om du är stumped, kom ihåg att du kan låna ord från andra språk. Du kan till och med ändra ordet. Till exempel är det franska ordet för mannen homme. Det spanska ordet-hombränna-Jag är nästan detsamma, med bara några bokstäver / uttalet ändrats.
  • Grundläggande ord att översätta

    Djur: hund, katt, fisk, fågel, ko, gris, mus, häst, vinge, djur

    Transport: tåg, flyg, bil, lastbil, cykel, buss, båt, skepp, däck, bensin, motor, biljett

    Platser: stad, hus, lägenhet, gata, flygplats, tågstation, bro, hotell, restaurang, gård, domstol, skola, kontor, rum, stad, universitet, klubb, bar, park, läger, butik, teater, bibliotek, sjukhus, kyrka , marknaden, länder, byggnad, mark, yttre utrymme, bank

    Kläder: hatt, klänning, kostym, kjol, skjorta, t-shirt, byxor, skor, ficka, kappa, fläck, kläder

    Färger: röd, grön, blå, gul, brun, rosa, orange, svart, vit, grå

  • Bild med titeln Skapa ett språk Steg 5
    3. Skapa din egen ordbok genom att översätta från ditt modersmål. Öppna ordlistan och börja översätta några slumpmässiga ord från ditt modersmål till ditt färdiga språk. Inte bara kommer det att vara till hjälp om du glömmer hur man säger något, men det kommer att se till att du inte saknar ett ord. Du kan också använda översättningordböcker, som engelska till franska eller tyska till engelska ordböcker för att få en uppfattning om hur ord uttalas på olika språk.
  • Försök att göra orden lätt uttalbar och läsbar för att undvika tunga twisters som gör att det är svårt att lära sig språket.
  • I allmänhet, enkla, vanliga ord bör vara kortare. Till exempel, ett långt ord som "kesolainotookos" skulle betyda"vulkanisk aska, "medan ett kort ord som" giob "skulle betyda" dig "och ett medium ord som "umevo" kan betyda "film."
  • Bild med titeln Skapa ett språk Steg 20
    4. Kombinera enkla ord för att göra sammansatta ord. Sammansatta ord är ett bra sätt att växa ditt språk snabbt utan att behöva komma med helt nya ord, och den här metoden fungerar bra för substantiv. Helt enkelt ta det första substantivet som beskriver funktionen av något, och lägg sedan till det till ett annat substantiv som beskriver vad substantivet är. Moderna språk som tyska och engelska Använd den här tekniken för att skapa nya ord varje dag.
  • Till exempel, om ordet "khinsa" betyder "Kina" och ordet "Bever" betyder "dryck", kan du göra ordet "khinsabever", vilket betyder "te."Detta fungerar eftersom dryckesteet härstammar från det gamla Kina, så det kan betraktas som en kinesisk drink.
  • Bild med titeln Skapa ett språk steg 1
    5. Namnge ditt språk med dina nya ljud och ordförråd. Använd ditt nya språk för att komma med ett namn för språket. Försök att komma med ett kort, unikt ord som omfattar språkets ursprung eller identifierar tävlingen av de människor som talar språket.
  • Namnet på ditt språk behöver inte vara relaterat till en tävling eller ett land, men det kan vara om du vill att det ska vara.
  • Till exempel, i Show Star Trek, talar Klingons Klingon, och i filmen Avatar talar Na`vi folk na`vi. I utställningsspelet av troner, Dothraki-folket, som bor av Dothraki-havet, talar Dothraki.
  • Del 2 av 3:
    Skriva ord och meningar
    1. Bild med titeln Skapa ett språk Steg 6
    1. Skapa ditt eget alfabet om du vill skriva på ditt språk. Rita ut dina egna bokstäver för att representera ljuden som utgör ditt språk. Organisera dem i ett mönster för att skapa alfabetet. Du kan även sjunga det högt för att träna att göra ljuden.
    • Tänk på att detta kan vara en lång process, och varje brev eller stavelse ska göra minst 1 ljud på ditt språk.
  • Bild med titeln Skapa ett språk Steg 7
    2. Låna bokstäver från ett befintligt alfabet för en enklare rutt. Rådfråga latinska, kyrilliska, grekiska, georgiska och koptiska alfabeten, som fortfarande används i världen idag av modersmål. Om ett av dessa alfabet innehåller alla ljud som du behöver behöver du inte skapa en ny. Du kan tilldela nya uttal till bokstäver om du behöver göra det. Detta gör det också lättare för personer som redan använder dessa alfabet för att lära dig ditt språk.
  • Du kan kombinera alfabeter med hjälp av bokstäver från både latin och cyrillic, till exempel. I så fall kan du använda "Я" För / J / ("y") ljud och latinska bokstäver för andra ljud.
  • Du kanske också vill använda romaniseringar, som är översättningar av andra ord som använder olika alfabet. Till exempel är det ryska ordet знаю romanized till engelska som "znayu". Detta kan vara mycket användbart om ditt språk inte använder det latinska alfabetet.
  • Bild med titeln Skapa ett språk Steg 3
    3. Använd piktogram eller symboler för att visuellt representera ord. Rita ut vad varje ord betyder att använda enkla linjer för att göra en piktogram eller symbol. Därefter, kom upp med ett uttal för varje symbol baserat på de olika delarna av ritningen. Se till att varje symbol eller märkning har sitt eget unika ljud.
  • Många språk, som kinesiska, använder piktogram eller symboler för att representera sitt talade språk.
  • På engelska och andra språk anses siffrorna piktogram eller symboler, eftersom de inte är en del av alfabetet.
  • Bild med titeln Skapa ett språk Steg 9
    4. Lägg till accenter för befintliga bokstäver för att skapa nya bokstäver eller ljud. För att hålla ditt alfabet kort, inkludera accenter, som är små markeringar ovanför och under några av bokstäverna för att ändra uttalet. I allmänhet kan accenter på vokaler, såsom A, E, I, O, U och Y, och vissa konsonanter, som C, L, N, R, S, T och Z.
  • Till exempel kan E uttalas / ɛ /, som "e" i "klänning", medan é uttalas / ə /, som "o" i "av."
  • Del 3 av 3:
    Bilda meningar som är meningsfulla
    1. Bild med titeln Skapa ett språk Steg 7
    1. Välj det bästa ordet för meningar och frågor. Bestäm om du vill att motivet kommer först följt av verbet när du gör en mening, som du skulle göra en mening på engelska. Bestäm då vilken ordning som människor ska placera orden för att ställa en fråga. Du kan använda ditt modersmål för att bestämma om meningsstrukturen, eller du kan skapa egna regler.
    • Till exempel, på engelska, är ordordern ämne-verb-objekt (SVO). På japanska är ordet order ämne-objekt-verb (SOV).
    • När du bestämmer den här beställningen kan du göra allmänna regler om var du ska lägga adjektiv, ägare, adverb och mer i dina meningar.
  • Bild med titeln Skapa ett språk Steg 8
    2. Bestäm om du vill ha flertalet substantiv på ditt nya språk. Välj ett prefix eller suffix för substantiv om du vill visa en åtskillnad mellan en och mer än en. Vissa konstruerade språk använder "dubbla" ord, vilket bara menar att ordet upprepas 2 gånger för att indikera att det finns mer än en. Tänk på att du kan konstruera ett språk utan plurals substantiv, men det kan bli förvirrande för elever och talare.
  • Pluralization kan vara så enkelt som att lägga till "A;" ljudet före ett ord, eller till och med sätta "-s" ljudet i slutet av världen, som du skulle på engelska.
  • Bild med titeln Skapa ett språk Steg 11
    3. Ta reda på hur du använder verb för att bygga meningar. På de flesta språk ändras verb beroende på ämnet och spänd av meningen. Bestäm om du vill ändra verben på ditt språk genom att lägga till ljud till dem, som prefix eller suffix, för att ange vem som talar och när meningen med meningen ägde rum.
  • Till exempel, om du ville säga att en person eller sak gillar något i nuvarande tid på engelska, skulle du säga "Jag gillar, "" du gillar " "Han / hon gillar," "Det gillar," "Vi gillar," eller "De gillar."I det här exemplet kan du se att verbet" för att "ändras genom att lägga till en" s "i slutet för pronomen som är tredje person singular, som han, hon och det.
  • Du kanske också vill lägga till ett ord för att skilja mellan ord som "simma" och "simning."Men vissa språk, som franska, gör inte det här. På franska, "Je nage" kan betyda "Jag simmar" eller "jag simmar."
  • Du kan också välja att ändra ordet helt för att matcha ämnet och handlingen av meningen. Dessa kallas normalt som "oregelbundna" verb.
  • Bild med titeln Skapa ett språk steg 12
    4. Öva talar och skriver på ditt nya språk. Börja med en enkel mening som "Jag har en katt." Du kan sedan gå vidare till mer komplexa meningar, som "Jag gillar att titta på tv, men jag föredrar att gå på bio." Om du går in i ord som du inte har skapat än, gör upp dem och ser till att de passar in i grammatikreglerna i din mening.

    Sätt att öva ditt språk

    Håll en dagbok på ditt nya språk. Detta är ett utmärkt sätt att träna ditt nya språk varje dag. Starta en tidskrift bara för att skriva på ditt språk och berätta din dag.

    Lär dina vänner hur man pratar ditt språk. När de lär sig det, försök hålla en hel konversation med dem. Håll en "ordbok" av dina ord i närheten så att du kan referera till det som du pratar.

    Recite dikter på ditt språk. De kanske inte låter så vackert, men det här ger dig bra övning för att tala ditt språk högt.

    Översätta Babel Text eller en annan skrivelse i ditt språk. Välj en favoritbok, artikel eller roman att översätta, eller använd Babel-texten, vilket är en bit av text som vanligtvis används av personer som konstruerar sina språk. Den innehåller ord och fraser som ska testa gränserna för ditt språk.

  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    När du börjar ditt språk, följ dina grammatikregler noga. När du blir bättre på det kan du börja med att integrera slang och andra genvägar.
  • Försök att skapa ett teckensnitt för ditt språk med hjälp av en fotoredigerare eller teckensnitt som gör programvara om du gjorde ett nytt alfabet. Detta är särskilt roligt för språk med symboler eller piktogram.
  • Skriv en bok med meningar baserat på ditt språk.
  • Liksom med vilket språk som helst, måste du träna ditt språk så att du inte glömmer det.
  • Glöm inte att identifiera skiljetecken om du vill använda olika för ditt språk.
  • Grundläggande ordlistor, som Swadeshs listor eller Ogdens grundläggande engelska lista, kan hjälpa dig att komma ihåg vilka ord du behöver på ditt nya språk.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande