Hur man kontrollerar temperaturen på din bärbara dator

Även om din bärbara dator har inbyggda sensorer som spårar sin interna temperatur, kan du inte riktigt hitta temperaturinformation i Windows eller MacOS. Thistaaches du hur du använder en gratis och säker applikation för att övervaka din bärbara temperatur. Du kommer också att lära dig några bästa praxis för att hålla din bärbara dators CPU-temperatur i den säkra zonen.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda kärntemp för Windows
  1. Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara datorsteg 1
1. Hämta kärntemp från https: // alcpu.com / coretemp. Core Temp är en gratis Windows-app som visar temperaturen på datorns CPU (er). För att ladda ner installationsprogrammet, klicka på Ladda ner Länk nära den främsta delen av sidan. Detta sparar installatören till din standard nedladdningsmapp.
  • Core Temp har inte bara funnits länge, men det rekommenderas också av internet säkerhetsexperter. Det finns dock många andra appar som övervakar din CPU-temperatur om du hellre skulle handla runt.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara steg 2
    2. Dubbelklicka på den nedladdade filen. Det heter Core-temp-setup.exe. Beroende på dina säkerhetsinställningar kan du behöva välja Ja för att tillåta appen att öppna.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara datorsteg 3
    3. Följ anvisningarna på skärmen för att installera kärntemp. När du är ombedd att "Välj ytterligare uppgifter," Ta bort kryssrutan från allt som inte är relaterat till Core Temp-appen. När installationen är klar frågas du om du vill öppna appen.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara steg 4
    4. Öppna kärntemp. Om du fortfarande är i installationsprogrammet, följ instruktionerna på skärmen för att starta appen för första gången. Om inte, klicka bara Kärntemp I startmenyn.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara steg 5
    5. Hitta din CPU-temperatur i "Temperaturavläsningar" sektion. Det ligger längst ner i fönstret. Om du har flera CPUer (eller till och med en CPU med flera kärnor) ser du flera uppsättningar temperaturer.
  • CPU: s nuvarande temperatur visas i det första ämnet. I "Minimum" Kolumn hittar du den lägsta inspelade CPU-temperaturen sedan lansering av appen. De "Max" kolumnen visar dig den högsta inspelade temperaturen. De "Ladda" Procentandel berättar hur mycket belastning är på kärnan.
  • De "Strypa" Temperatur indikerar temperatur Tillverkaren anser den högsta säkra driftstemperaturen. Din CPU-temperatur bör aldrig överstiga denna temperatur. Verkligen, din bärbara dators CPU borde inte springa mycket mer än 122F / 50C mest av tiden.
  • Om den interna temperaturen går högt trycker du på Ctrl + Alt + Del För att öppna uppgiftshanteraren och klicka på Fler detaljer i det nedre vänstra hörnet av det resulterande fönstret (om du ser det). I CPU-kolumnen, hitta appen som använder den mest CPU-effekten (det kommer att vara längst upp i listan) och stäng av den om det behövs.
  • Metod 2 av 3:
    Använda Fanny för MacOS
    1. Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara dator steg 6
    1. Installera Fanny på din Mac. Fanny är en gratis app som övervakar din Macs interna temperatur. För att installera Fanny, gå till https: // fannywidget.com, klick Hämta v2.3.0 (eller det senaste versionsnumret), och dubbelklicka sedan på den nedladdade filen för att unzip den. Dubbelklicka på programmet inuti och följ instruktionerna på skärmen.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara datorsteg 7
    2. Klicka på ikonen Meddelandecenter på menyraden. Det är längst upp till höger på din skärm och ser ut som tre horisontella linjer föregås av tre prickar.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara dator steg 8
    3. Klicka på I dag flik. Det är högst upp i anmälningscentret.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara dator Steg 9
    4. Klicka på + bredvid "Fanny." Detta lägger till Fanny Widget till ditt meddelandecenter, liksom en fläktikon till din menyrad.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara datorsteg 10
    5. Klicka på fläktikonen i menyraden för att öppna Fanny. Det är nära det övre högra hörnet av skärmen (till vänster om klockan). Du kan också bara öppna meddelandescenter för att se Fanny-widgeten om du föredrar.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara steg 11
    6. Hitta CPU och GPU-temperaturerna. Du kommer att se information om din Macs fan (er), liksom den aktuella temperaturen på CPU och GPU (grafikkort).
  • Även om Apple inte rapporterar den genomsnittliga körtemperaturen hos en CPU eller GPU, rekommenderar de endast att använda din anteckningsbok när omgivningstemperaturen är mellan 50 och 95 f (10 och 35 c) i allmänhet, din Macs CPU-temperatur ska stanna i 122f / 50c zon.
  • Ett kallt sätt att kolla in genomsnittliga CPU-temperaturer som upplevs av andra Mac-användare är att besöka https: // intellactemp.com / lista. Välj din modell i rullgardinsmenyn ovanför "Basmodell" kolumn. De "På tomgång" Temperaturkolumn visar CPU-temperaturer på ett system som inte har några appar öppna, medan "Ladda" Temperaturen visar den högsta temp som spelats in.
  • Om dina temperaturer kör hög, öppen aktivitetsmonitor (i Applikationer > Verktyg) och klicka på Cpu flik. Du kan klicka på CPU% kolumn för att sortera efter vad som förbrukar det mesta av din CPU-makt. Stänga den appen kan minska temperaturen.
  • Metod 3 av 3:
    Håll din bärbara dator cool
    1. Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara datorsteg 12
    1. Arbeta i en cool miljö. Även om det inte alltid är möjligt, försök att arbeta på platser som inte är för heta. En säker temperaturzon för en modern bärbar dator är en omgivande temperatur mellan 50 och 95 f (10 och 35 c).
    • Om omgivningstemperaturen blir för hög och du behöver använda din bärbara dator, försök att peka en fläkt vid det under användning.
    • Håll din bärbara dator ur starkt direkt utomhus solljus, speciellt när det är väldigt varmt.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara datorsteg 13
    2. Använd den bärbara datorn på en platt, hård yta. När du placerar din bärbara dator på en mjuk yta, som kudde eller filt, är det svårare för fansen att cirkulera luften ordentligt. Din bärbara dator ska vara på en platt, hård yta, till exempel ett bord eller ett skrivbord. Se till att inget blockerar fläktluftarna, och att ingenting är placerat ovanpå tangentbordet.
  • Om du måste arbeta på ditt knä, försök använda en bärbar kylplatta eller extern fläkt.
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara steg 14
    3. Ändra datorns maktplan. Om du använder Windows 10 eller 8.1, se till att du använder den balanserade eller strömsparande planen istället för hög prestanda. Om du gör din bärbara dator på Overdrive hela tiden, kommer det att vara varmare. För att redigera datorns strömplan, högerklicka på batteriindikatorn i aktivitetsfältet och välj Strömalternativ.
  • Ett annat sätt att sänka din energiförbrukning är att helt enkelt koppla ur när du kan, eftersom många bärbara datorer automatiskt växlar till ett energisparläge.
  • Ofta kommer din bärbara dator att ställas in på "passiv" Kylning när du är på batteri för att reservera ström. Men om du ofta överhettar, kanske du vill ändra det till "aktiva." Klicka på dina strömalternativ Ändra planinställningar under din strömplan, klicka sedan på Ändra avancerade ströminställningar För att hitta dessa inställningar under "Processor Power Management."
  • Bild med titeln Kontrollera temperaturen på din bärbara datorsteg 15
    4. Rengör dina fans. När damm bygger upp i dina fans och ventiler, är de inte lika effektiva vid kylning. Att motverka det, kan du rengöra dina fans från tid till annan. Beroende på din bärbara dator, expertis, och vilka typer av verktyg du har lägger dig, kanske du kan göra det själv. Detta innebär att du slår ner datorn, vänder den över och tar sedan bort bottenpanelen för att exponera komponenterna. Då måste du försiktigt lossa något damm eller skräp du ser runt fansen med en bomullspinne eller tyg. Om du använder tryckluft, använd endast korta ljusstrålar.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande