Hur man kontrollerar cpu-hastighet

Din CPU-hastighet bestämmer hur snabbt din process kan utföra uppgifter. CPU-hastigheter är mindre än de gjorde tidigare tack vare tillkomsten av multi-core-processorer. Det kan fortfarande vara användbart att kontrollera din CPU-hastighet när du köper ett nytt program för att se till att din dator kan hantera den. Det är också mycket användbart att veta hur man kontrollerar CPU: s sanna hastighet när du överklockar för bättre prestanda.

Steg

Metod 1 av 4:
Fönster
  1. Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 1
1. Öppna systemfönstret. Det finns flera sätt att snabbt öppna det här fönstret.
  • Windows 7, Vista, XP - Högerklicka på datorn / Den här datorn i Start-menyn och välj "Egenskaper". I Windows XP kan du behöva klicka på "Allmän" fliken efter att ha valt "Egenskaper".
  • Windows 8 - Högerklicka på Start-knappen och välj "Systemet".
  • Alla versioner - Tryck på ⊞ Win+Paus.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 2
    2. Hitta "Processor" inträde. Detta kommer att ligga i "Systemet" avsnitt, under Windows-utgåvan.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 3
    3. Notera processorns hastighet. Din processormodell och hastighet visas. Hastigheten mäts i GigaHertz (GHz). Detta är hastigheten på en enda kärna i din processor. Om din processor har flera kärnor (de flesta moderna processorer gör), kommer varje kärna att vara denna hastighet.
  • Om din processor är överklockad, kan den faktiska hastigheten inte visas här. Se nästa avsnitt för detaljer om att hitta din faktiska överklockade hastighet.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 4
    4. Kontrollera hur många kärnor din processor har. Om du har en multikärnprocessor, kommer antalet kärnor inte att visas i det här fönstret. Flera kärnor betyder inte nödvändigtvis att programmen kommer att springa snabbare, men det kan vara ett stort boost för program som är utformade för det.
  • Tryck på ⊞ Win+R För att öppna dialogrutan Kör.
  • Typ dxdiag och tryck på ↵ ENTER. Klicka på Ja om du uppmanas att kontrollera dina drivrutiner.
  • Hitta "Processor" Inträde i fliken System. Om din dator har flera kärnor, ser du numret i parentes efter hastigheten (e.g. 4 cpus). Detta kommer att låta dig veta hur många kärnor du har. Varje kärna körs med ungefär samma hastighet (det kommer alltid att finnas mycket mindre variationer).
  • Metod 2 av 4:
    Mac
    1. Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 5
    1. Klicka på Apple-menyn och välj "Om den här macen".
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 6
    2. Hitta "Processor" inträde i "Översikt" flik. Detta visar den annonserade hastigheten på din processor. Observera att det här kanske inte är den hastighet som din CPU faktiskt körs på. Detta beror på att din CPU saktar sig nere när det inte fungerar hårt för att spara energi och öka sin livslängd.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 7
    3. Ladda ner Intel Power Gadget. Detta gratis verktyg kommer att övervaka din CPU och rapportera den faktiska driftshastigheten. Du kan ladda ner det gratis från här.
  • Unzip filen och dubbelklicka sedan på DMG-filen för att installera Intel Power Gadget.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 8
    4. Hämta och installera Prime95. Om du vill se den maximala hastigheten på din processor måste du lägga en tung belastning på CPU. Ett av de mest populära sätten att göra detta är att använda ett program som heter PRIM95. Du kan ladda ner det gratis från mersenne.org / nedladdning /. Unzip programmet och dubbelklicka sedan på DMG-filen för att installera den. Välj "Bara stresstestning" När du startar programmet.
  • Prime95 är utformad för att beräkna primtal, och det kommer det att göra det möjligt för din CPU.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 9
    5. Hitta din processorns hastighet. Det andra grafen i gadgeten visar dina processorhastigheter. De "Paket FRQ" Är din nuvarande hastighet baserat på vad din processor arbetar på. Detta kommer sannolikt att vara lägre än "Base FRQ", vilket är processorns annonserade hastighet.
  • Metod 3 av 4:
    Linux
    1. Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 10
    1. Öppna terminalen. De flesta verktyg som finns tillgängliga på Linux visar inte den faktiska hastigheten som processorn kör på. Intel har släppt ett verktyg som heter TurboStat som du kan använda för att kontrollera. Du måste installera det manuellt via terminalen.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 11
    2. Typ .uname -r och tryck på ↵ Ange. Observera det versionsnummer som visas (x.Xx.Xx-xx).
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 12
    3. Typ .APT-Få installera Linux-Tools-X.Xx.XX-XX Linux-Cloud-Tools-X.Xx.Xx-xx och tryck på ↵ Ange. Byta ut X.Xx.Xx-xx med versionsnumret från föregående steg. Ange ditt administratörslösenord om du blir ombedd.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 13
    4. Typ .ModProbe MSR och tryck på ↵ Ange. Detta kommer att installera MSR-modulen som du behöver köra verktyget.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 14
    5. Öppna ett annat terminalfönster och typ .OpenSSL-hastighet. Detta kommer att starta OpenSSL Speed-testet, vilket kommer att trycka din CPU till det maximala.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 15
    6. Återgå till det första terminalfönstret och typen .turbostat. Körning Detta kommer att visa en mängd olika avläsningar om din processor.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 16
    7. Titta i .Ghz kolumn. Varje post är den faktiska hastigheten hos varje kärna. De Tsc kolumn är den hastighet som rapporteras normalt. Detta gör att du kan se skillnaden ditt överklocka gör. Hastigheterna kommer att se låga om du inte trycker på din CPU med en process.
  • Metod 4 av 4:
    Windows (överklockad CPU)

    Överklockade CPUer är processorer som har haft sina spänningar modifierade för att producera mer kraft. Överklockning är populär bland datorentusiaster, eftersom det gör det möjligt för dig att få mer bang för pengarna, men det kan eventuellt skada dina komponenter. För detaljerade instruktioner om överklockning av din CPU, klicka här.

    1. Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighetssteg 17
    1. Hämta och installera CPU-Z. Detta är ett freeware-verktyg som övervakar komponenterna i din dator. Den är utformad för överklockare, och rapporterar den exakta hastigheten som dina processorer arbetar på. Du kan ladda ner den från cpuid.com / softwares / cpu-z.html.
    • CPU-Z installerar inte några adware eller verktygsfält under installationsprocessen.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 18
    2. Kör CPU-Z. Som standard kommer det att finnas en genväg på skrivbordet för att starta CPU-Z. Du måste loggas in som administratör, eller ha administratörslösenordet för att köra det.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 19
    3. Starta en CPU-intensiv uppgift på din dator. Din processor kommer automatiskt att sakta ner när den inte används, så de hastigheter du ser i CPU-Z kommer inte att visa full hastighet om inte din processor arbetar hårt.
  • Ett snabbt sätt att få din CPU maxed-out är att köra Prime95-programmet. Detta är ett program som är utformat för att beräkna primtaltal, och används av många för att utföra stressprov på en dator. Ladda ner prime95 från mersenne.org / nedladdning /, Unzip programfilerna och välj "Bara stresstestning" När du kör programmet.
  • Bild med titeln Kontrollera CPU-hastighet Steg 20
    4. Kontrollera din CPU-hastighet. Din nuvarande CPU-hastighet visas i "Kärnhastighet" Fält av CPU-fliken. Förvänta dig att se mindre fluktuationer som datorn behandlar Prime95-programmet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande