Så här kontrollerar du sökvägen i unix

Om du har skrivit ett kommando och se felet "Kommando inte hittat," Det kan innebära den katalog där din körbara är sparad har inte lagts till din väg. Thistaaches du hur du hittar hela vägen till en fil, hur man visar dina sökmiljövariabler och hur du lägger till nya kataloger till din väg när det behövs.

Steg

  1. Bild med titeln Kontrollera sökvägen i UNIX steg 1
1. Hitta hela vägen till en fil. Om du behöver hitta den absoluta sökvägen till en fil på ditt system, kan du göra det med hjälp av hitta kommando. Låt oss säga att du behövde hitta hela vägen till ett program som heter roligt:
  • Typ Hitta / -Name "roligt" -Typ f Print och tryck på ↵ ENTER.
  • Detta visar hela vägen till filen som heter roligt Oavsett vilken katalog du är i.
  • Om roligt i en katalog som heter / Spel / AWESOME, du skulle se / Spel / AWESOME / FUN i resultaten av kommandot.
  • Bild med titeln Kontrollväg i Unix Steg 2
    2. Visa din sökmiljövariabel. När du skriver ett kommando söker skalet det i de kataloger som anges av din väg. Du kan använda Echo $-vägen För att hitta vilka kataloger ditt skal är inställt på att kontrollera efter körbara filer. Att göra så:
  • Typ Echo $-vägen På kommandotolken och tryck på ↵ ENTER.
  • Resultaten ska se ut så här: Usr / Lokal / Bin: / USR / SBIN: / USR / Bin: / SBIN: / BIN
  • Denna produktion är en lista över kataloger där exekverbara filer lagras. Om du försöker köra en fil eller ett kommando som inte finns i en av katalogerna i din väg får du ett fel som säger att kommandot inte hittas.
  • Bild med titeln Kontrollväg i Unix Steg 3
    3. Lägg till en ny katalog till sökvägen. Låt oss säga att du vill köra den filen som heter roligt. Du lärde dig att köra hitta Kommando att det är i en katalog som heter / Spel / AWESOME. i alla fall, / Spel / AWESOME är inte på din väg, och du vill inte skriva hela vägen bara för att köra spelet. För att lägga till den på din väg:
  • Typ Exportväg = $ Path: / Spel / Awesome och tryck på ↵ ENTER.
  • Nu kan du springa roligt bara genom att skriva sitt namn på kommandoraden (istället för / Spel / AWESOME / FUN) och tryck på ↵ Enter.
  • Denna förändring påverkar bara det aktuella skalet. Om du öppnar ett nytt terminalfönster eller loggar in någon annanstans måste du återuppta vägen. För att göra ändringen permanent, lägg till kommandot till ditt Shells config-fil (e.g., .bashrc, .cShrc).
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Som standard söker skalet inte din nuvarande katalog i UNIX-typ OSE (BSD, Linux, etc.) Om det inte redan finns i din väg. Detta kan fixas genom att lägga till en period (punkt), vilket är Unix-kortet för den aktuella katalogen. Detta kan ändras genom att gå till din hemkatalog. Detta borde innehålla ".profil`. Använd en redaktör, till exempel VI, öppna, ändra och spara.

    Varningar

    Som alltid, var försiktig med vad du gör när du är inloggad som root.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande